Er bestaan nogal twijfels over welk fruit wel of niet goed voor je is. Daarom krijg ik hier regelmatig vragen over. Is er een verschil tussen rood en geel fruit? Dat is er en het is absoluut een feit dat rood fruit beter is. Dus wel of geen fruit? Ik leg het je uit!
Wel of geen fruit?
Fruit bestaat grotendeels uit suikers en water. Er zitten ook vezels en vitamines in, waardoor men denkt dat fruit gezond is. Het is zeker niet slecht voor je, maar weet wat je eet! Fruit bevat enkelvoudige suikers. Een bepaalde vorm van deze suikers is fructose, en dit wordt sneller dan andere suikers opgeslagen als vet. Dus als je vet wil verbranden is het niet handig om veel fruit te eten.
Toch zijn veel fruitsoorten ondanks de suikers gezond voor ons. We moeten er alleen rekening mee houden dat we fruit dus niet ‘vrij’ kunnen blijven eten. Beperk het tot maximaal 2 stuks per dag en maak een bewuste keuze wanneer je fruit eet. Je kunt het beste een apart moment kiezen om fruit te eten.
Fruitsoorten die je het beste kunt kiezen
Bosvruchten, zoals aardbeien, bessen, frambozen en bramen. Maar ook de Granny Smith appel, grapefruit, watermeloen, kersen en limoen of citroen. De laatste twee zullen de meeste niet in zijn geheel opeten, maar als je het sap van de limoen in een glas lauw/warm water doet en opdrinkt voor je gaat ontbijten, heeft het een positief effect op je immuunsysteem. Dit rijtje is dus zeker een antwoord op de vraag: Wel of geen fruit?! Lees ook mijn andere richtlijnen voor een gezonde voeding
Fruitsoorten die erg gezond zijn
Blauwe bessen bieden krachtige gezondheidsvoordelen. Ze hebben een goede voedingswaarde en zijn met name rijk aan vezels, vitamine C, vitamine K en mangaan . Blauwe bessen zijn ook uitzonderlijk rijk aan antioxidanten. Er wordt verondersteld dat ze de meeste antioxidanten bevatten van de meest gegeten fruitsoorten.
Granaatappels zijn een van de gezondste vruchten die je kunt eten. Niet alleen zitten ze vol voedingsstoffen, ze bevatten ook krachtige plantenstoffen die veel gezondheidsvoordelen bieden voor ons lijf. De antioxidantwaarden van granaatappels zijn er hoog en onderzoeken hebben aangetoond dat granaatappels ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
Watertermeloen is rijk aan vitamine A en C. Het bevat ook veel van sommige belangrijke antioxidanten, waaronder lycopeen, carotenoïden en cucurbitacine E
Bramen zijn een ontzettend gezonde fruitsoort, vol met vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Ze leveren een indrukwekkende hoeveelheid vitamine C, K en mangaan. Een portie van 237 ml bramen levert maar liefst 8 gram vezels.
Grapefruit is een van de gezondste citrusvruchten. Naast dat het een goede bron van vitaminen en mineralen is staat het bekend als een vrucht die het afvallen kan ondersteunen en insulineresistentie kan verminderen. Bij een onderzoek onder 91 mensen verloren degenen die een halve verse grapefruit aten 1.3 kg meer dan degenen die dit niet deden.
Avocado is super gezond! Hoewel de meeste fruitsoorten rijk zijn aan koolhydraten, bevat de avocado weinig koolhydraten en bestaat het voornamelijk uit gezonde vetten. Het merendeel van de vetten in avocado is oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur gelinkt aan minder ontstekingen en een betere hartgezondheid. Avocado’s zitten vol met kalium, vezels en magnesium. Een hele avocado bevat 28 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium.
Zijn fruitzuren slecht voor je tanden?
De zuren in fruit vormen een aanslag op je tandglazuur. Je tandglazuur heeft tijd nodig om weer te herstellen nadat je fruit hebt gegeten. Als je de hele dag door fruit eet, lukt dit niet. Het beste zou zijn dat je iedere dag op een vast moment fruit eet. Aan vruchtensappen kun je beter niet beginnen! Het is een echte suikerbom zonder de goede eigenschappen van vers fruit. Kun je net zo goed een gebakje eten….
Volgende blog lezen: Verbrand buikvet, blijf gezond
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.